Elérhetőségek
POLGÁRMESTERI HIVATAL
Cím:  2131 Göd, Pesti út 81.
Tel.:  (06-27) 530-064
Fax:  (06-27) 345-279
E-mail:  varoshaza@god.hu
Zöldszám: 06-80/890-089

Ügyfélfogadás
H:  13:00-18:00
Sze:  8:00-12:00, 13:00-16:00
P:  8:00-12:00

Dunakeszi Járási Hivatal Okmányirodai Osztály
Cím:  2131 Göd, Pesti út 60/a.
Tel.:  1818
E-mail:  
dunakeszi.okmanyiroda@pest.gov.hu 

Ügyfélfogadás
H:  8:00-16:00
K:  8:00-16:00
Sze:  8:00-18:00
Cs:  8:00-16:00
P:  8.00-12.00

 

Linkek


    
      József Attila Művelődési Ház, 2131 Göd Pesti út 72., E-mail: info@godimuvhaz.hu 

      


    

Hírek


   Fontos gödi telefonszámok gyűjteménye

Keresés:   
Hír
2018.10.18 15:14
Mit kell tudni a kutak engedélyeztetéséről
Nyomtatható verzió Szerző:

A 2018. január 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítményekre (pl. kutak), fennmaradási engedélyt kell kérni függetlenül a létesítés idejétől.A vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárás során a fennmaradási engedélyre vonatkozó általános, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) 29. § (7) bekezdése alapján:
„Mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő, aki 2018. január 1-jét megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha
a) a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2018. december 31-ig kérelmezi, és 
b) az engedély megadásának feltételei fennállnak.” (Amennyiben az engedély nélkül megvalósított vízkivételt biztosító vízilétesítmény vízgazdálkodási, környezet- vagy természetvédelmi szempontból káros és ez átalakítással sem szüntethető meg, a vízjogi fennmaradási engedély kiadására irányuló kérelmet el kell utasítani és emellett az építtetőt a létesítmény megszüntetésére (elbontására) kell kötelezni.)
A fennmaradási engedélyezési eljárás 2018. december 31-ig illetékmentesen kezdeményezhető.
A polgármesteri hivatalnál, a jegyzői hatáskörbe a 72/1996. (V. 22.) Korm. r. 24. § (1) bekezdés a) pontja szerint azok a kútengedélyezések tartoznak, ahol alábbi feltételek együttesen teljesülnek:
• Nem érint a kút helye vízbázisvédelmi védőterületet.
• A kút csak talajvizet és/vagy parti szűrésű vízkészletet használhat fel. Nem történik a vízkitermelés rétegvízből, vagy karsztvízből.
• A kútból maximálisan 500 m3 /év mennyiséget lehet kitermelni. Az 500 m3 /év mennyiség napi bontásban átlagosan 1,37 m3 /nap vízkivételt tesz lehetővé.
• A vízilétesítmény csak ott létesíthető, ahol az ingatlanon épület van, vagy az épület létesítésére engedélyt adtak/bejelentés történt a hatóság felé.
• A vízkivétel háztartási igények és/vagy házi ivóvízigény kielégítés érdekében történik. A háztartási igény a magánszemélyek részéről merülhet fel a saját háztartásban jelentkező igények ellátására, mely főként az alábbi tevékenységekre terjed ki: jellemzően az ingatlanhoz tartozó kiskert és gyepterület locsolása, az építmények és az ingóságok időszakos tisztítása, karbantartása, a nem mezőgazdasági célból termesztett növények öntözése, a háztáji (nem gazdasági célból tartott) állatok itatása és ellátása, kerti medence feltöltésére és vízpótlására.
A fentiektől eltérő vízhasználat igény esetén a területi vízügyi hatóságok (katasztrófavédelmi igazgatóságok) hatáskörébe tartozik a kutak engedélyezése, ezért ott kell a fennmaradási kérelmet benyújtani.
A jegyzői hatáskörben vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást írásban, a Göd város honlapjáról letölthető, illetve az ügyfélszolgálaton átvehető nyomtatvány kitöltésével és a kutat ábrázoló fényképfelvétel csatolásával lehet. A nyomtatványon a jogszabály által meghatározott kérdésekre kell válaszolni, melyek a kérelmező és a kút adataira vonatkoznak.  Fúrt kút esetében igazolni kell a kivitelező vízkútfúrói végzettségét. Felhívjuk a figyelmet, hogy a letöltött nyomtatványt kitöltve, szkennelt formában csak akkor áll módunkban elfogadni, ha az, az ügyfélkapu dokumentumküldő rendszerén (E-papír) keresztül érkezik a hivatalunkhoz.

A 2018. január 1. napját követően, engedély nélkül létesített kutak engedélyeztetése csak a vízgazdálkodási bírság megfizetése mellett lehetséges.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az engedélyek hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország területén a vízkivételt biztosító vízilétesítmények vonatkozásában a jogkövető magatartás erősödjön, továbbá a vízgazdálkodási célok és a vizek jó állapotának megőrzése megvalósuljon. Ennek megfelelően ismertté váljon a vízhasználatok pontos mennyisége és biztosított legyen a vízkészlet igénybevétele után a járulék megfizetése, illetve a hatósági felügyelet.

Gyakori kérdések:
1. Kell fennmaradási/üzemeltetési engedély, ha nagyon régi a kutam? Igen, minden kútra kell fennmaradási/üzemeltetési engedélyt kérni, amelyre korábban nem kértek engedélyt, függetlenül a létesítés időpontjától.
2. Már fúrt kúttal együtt vettem a házat, nem tudom ki volt a kútfúró, hogyan igazoljam, hogy volt-e engedélye? Ebben az esetben oda kell írni a nyomtatvány 8-as pontjához, hogy ismeretlen a kútfúró kiléte. Ugyanez a helyzet abban az esetben is, ha a kútfúró már elhunyt.
3. Mit kell csatolni az engedély kérelemhez?  A jelenlegi szabályozás szerint fotót és a megvalósult kút helyéről helyszínrajzot kell mellékelni a kútról. A helyszínrajzhoz nem kell földhivatali tervlapot beszerezni, saját kézzel is elkészíthető a helyszínen mért távolságok feltűntetésével.
4. Kell majd adózni az engedélyeztetett kutak után?  Erre vonatkozóan nincs információnk. Jelenleg csak az ipari nagyfogyasztóknak kell vízkivételi járulékot fizetni a kitermelt víz után.
5. Honnan tudjam meg a kút EOV koordinátáit?  Az internet segítségével lekérhető https://www.imagmernok.hu/googlemaps-eov-konvertalas/
.
Az oldal használatához segítség>>
6. Honnan tudjam meg a fúrt kutam műszaki adatait, ha nincs tervdokumentációm? 
https://www.vizkutfurok.hu/index.html oldalon találhatóak megfelelő végzettséggel rendelkező szakemberek, akik helyszíni vizsgálat során megadja a szükséges adatokat.Látogatottság: 3739
Copyright © 2010
Göd város Önkormányzata
Impresszum|Adatvédelem|Médiaajánlat Powered by Webgyár
Design by Cat-R-Sys Design Studio